Wednesday, January 14, 2015

Sebening kasih salju =)

Bismillah . fuhhh lame dak menulis nyer haaa ..

well fatrah imtihan vs salji .

so update kali nih nak citer al salji lah kan ?

ramai yang tanye , sejuk ke adah ?  tahan ker ? best tak men salji ? cane nk solat , sentuh air , sejuk kott .. haha

oke so meh nak citer . memang sejuk .sejuk sangat . Tapi alhamdulillah lha kan ada cadar eletrik ,
sakhonah ( heater untur air panas kat toilet ) . memang best lah kan men salji , lagi-lagi tahun satu ni . =D tapi dalam gembira tu ada perit nya , exam tangguh ,tangan bengkak2 sebab pedih duk maen salji . gemok sebab banyak sangat ,makan perut selalu lapor . haha k lawak hambar .. hihiiii






[ TADABBUR SALJI ]

 " Tidaklah kamu melihat bahwa Allah mengarak awan, kemudian mengumpulkan antara (bagian-bagian)nya, kemudian menjadikannya bertindih-tindih, maka kelihatanlah olehmu hujan keluar dari celah-celahnya dan Allah (juga) menurunkan (butiran-butiran) AIS dari langit, (yaitu) dari (gumpalan-gumpalan awan seperti) gunung-gunung, maka ditimpakan-Nya (butiran-butiran) es itu kepada siapa yang dikehendaki-Nya dan dipalingkan-Nya dari siapa yang dikehendaki-Nya. Kilauan kilat awan itu hampir-hampir menghilangkan penglihatan.".


Dalam gumbira2 main salji nih teringat pesanan doc azzam mase fiqh shittak aritu .
antaranya nye lah , ni pon copy note senior je . ngantuk xlarat nk memanjang benor .



 1) Hujan adalah dalil qudrah/kekuatan Allah
- Hujan boleh jadi turunnya rahmat Allah
- Hujan juga boleh jadi turunnya azab Allah 2) Hujan nie adalah tentera Allah iaitu menjadi tentera Allah ketika Allah hendak mengazab sesuatu kaum spt kaum Nabi Nuh
3) Dalam pada Allah turunkan hujan/salji nie Allah nak tarbiyah kita
- Allah nak ajar kita syukur dengan segala nikmat yang Allah berikan, Kita perlu positif dan bersyukur ats syita yg Allah trunkan sbb Allah takdirkan ssuatu pasti ada hikmah disebaliknya, walaupun dalam masa yang sama kita agk sukar mnerima syita...huhu...trima la ia dgn syukur kpd Allah
- Tafakkur akan qudrah Allah
- Ramalan cuaca perlu sebut bi masyi'atillah dengan kehendak Allah...bukan 100% ramalan cuaca betul
- Tarbiyah kita sabar dalam menempuh kesukaran
- Allah nak ajar bahawa di dunia ini tiada yang kekal kerana bila musim sejuk habis tiba pula musim bunga kmudian musim panas n kemudian musim luruh, masa yg kita ada tidak akan berulang kembali sama spt musim juga, tiada yang kekal..dari situ Allah nak kita bertaubat dan bt kebaikan dan manfaatkn masa sebaiknya
- Allah ingin tarbiyah kita untuk pandai uruskan masa dan diri dlm semua keadaan yang berbeza
- Yang paling penting skli point dr...hujan/salji akn mmberi effect yg besar bila trun skali banyak...secara brkumpulan...bila trun rintik2 xde effect yg besar...
Jadi begitu juga dgn kita...kita sbagai manusia begitu penting untuk berada dalam satu kumpulan yang baik..untuk memberi effect baik yang besar bt ummat islam...kerana jika kita melakukan seorang atau tiada berkumpulan..effectnya mgkin akan kecil boleh jadi juga tiada effect.."begitu penting nya berkumpulan" kat guru ku itu...







so back to the story  yer . =)
hari pertama salji turun renyai-renyai jah . tu pon menjerit sakan excited nyer kiter hihi *emoji tutup mulut 
hari kedua pon renyai2 pastu cair .



Masuk hari ketiga je subhannallah dye punye lebat tu tebal menebal sampai ke petang salji turun tak henti . 












acah acah candid dengan kak arwa housemate calon isteri solehah hihiii






Bakar n amir , budak arab yang sanggup tolong buatkan snowman tuk kitorang . gentle gituu cett


#akhawatwayfarer 






tak sempat gi jamiahh nak shootingggg TT sadisss . huhu ni gambar nuha bagi .canteq scene kat jamiah



k . Doakan kitorang tengah exam nihhh  .
salamullahi'alaikum ..

-1128 jordan
-1728 malaysia


cc : fotografi us hanif  :)









2 comments:

syda_ hlws said...

BESTNYAAAAAAAAAAAAAAAAAAA SUMPAH JELES hmmmmmmmmmmmmm T_T

سعادة نور said...

haha best lagi klu boleh men ngan sek2 ggbo TT